Porsche Sever Ponude i akcije

Sve aktuelne ponude i akcije možete pronaći ovde, na jednom mestu.

  1. Ponude i akcije
  2. Više informacija o točkovima i pneumaticima
26.10.2022
Felne i pneumatici

Više informacija o točkovima i pneumaticima

1. November je dan od kada su u Srbiji potrebni zimski pneumatici.

Zamena pneumatika

Često je mišljenje da su All-season pneumatici uzeli ono najbolje od letnjih i zimskih pneumatika. To nažalost nije tačno i nije moguće. All-season pneumatici su kompromis koji će zadovoljiti stranke koje žive u toplijim krajevima gde su sneg i led retki.


Za Vaše pneumatike zima ne počinje kada padne prvi sneg, već kada temperature padnu ispod +7°C.


Ovo je granična temperatura na kojoj letnji pneumatici gube elastičnost te je i prianjanje slabije, a trošenje pneumatika veće.

EU oznake na pneumaticima

Od 2012. godine u Evropskoj uniji postoji obaveza označavanja guma za putnička vozila. Ciljevi označavanja EU oznakom gume su veća bezbednost u saobraćaju i smanjenje emisija izduvnih gasova i buke.

Na EU oznaci gume se pomoću grafičkog prikaza navode sledeća svojstva gume: klasa uštede goriva, klasa prianjanja na vlažnim kolovozima kao i klasa buke i odgovarajuća merna vrednost.

Image

Klasa uštede goriva:
 
Guma sa malim otporom pri kotrljanju može doprineti smanjenju potrošnje goriva a time i smanjenju CO₂ emisija vozila. Na EU oznaci gume klasa uštede goriva označava se crnom strelicom na skali u boji od A (zeleno, mali otpor pri kotrljanju) do G (crveno, veliki otpor pri kotrljanju).

Klasa prianjanja na vlažnoj površini:
 
Prianjanje na vlažnoj površini gume utiče na put kočenja na vlažnom kolovozu pa je bitan faktor za bezbednost. EU oznaka gume navodi klasu prianjanja na vlažnom kolovozu od A do G. Pri inače istim uslovima guma klase prianjanja na vlažnom kolovozu A na vlažnom kolovozu ima kraći put kočenja od gume klase prianjanja na vlažnom kolovozu F.

Image
Image

Klasa vanjske buke:


Buka gume doprinosi celokupnoj glasnoći vozila. Na EU oznaci gume navedeni su merna vrednost vanjske buke u decibelima i piktogram klase buke popunjenim zvučnim talasima od jedan (tiho) do tri (glasno).

Naši Volkswagen servisni stručnjaci nisu samo stručnjaci za pneumatike. Pomoći ćemo Vam sa informacijama koje alu felne možete da koristite za doterivanje izgleda vašeg Volkswagena.

Miloš Lalić

Maloprodaja rezervnih delova
Mob. 
Fax 

Prijava na Newsletter

Sa našim newsletterom redovno ćete primati informacije i novosti kao i izbor ekskluzivne ponude vozila!

Uneti podaci nisu validni. Molim vas, pokušajte ponovo.

Molimo odaberite oslovljavanje

Nažalost, došlo je do problema sa registracijom na Newsletter. Pokušajte ponovo kasnije.

checkbox_default

Hvala!

Upravo ste se prijavili za naš Newsletter.

Sie erhalten von uns umgehend eine E-Mail mit einem Bestätigungslink. Bitte bestätigen Sie diesen Link, um Ihre Anmeldung abzuschließen.